ESER 2022

European Practitioner Symposium on Equine Reproduction
10 - 11 February 2022
Ghent, Belgium

Timetable & List of Topics

List of topics

Christine Aurich U. Vienna, Austria

  • Effects of blue monochromatic light directed at one eye of pregnant horse mares on gestation, resumption of ovarian function and foal development
  • The relationship between early luteal function and conceptus development in the mare

Jean-François Bruyas U. Nantes, France

  • Update on GnRH vaccination in mares and stallions.
  • The use of GnRH as an ovulation inducing agent

Anthony Claes U. Utrecht, The Netherlands

  • What is new in the OPU procedure, selection of donors, expected outcome, complications

Mandi De Mestre Royal Veterinary College, UK

  • Early pregnancy loss

Niamh Lewis UCD, Dublin, Ireland

  • Epigenetics of the peri-conception period: What do we know and what can we apply to broodmare practice?

Tullis Matson Stallion AI Services, UK

  • Freezing epididymal semen after castration
  • Handling frozen semen
  • Cloning: sample collection and processing

Pat McCue Colorado State University, USA

  • The desperation cycle – last resort options for problem mares
  • Foal heat breeding
  • Hysteroscopy in the mare

Duccio Panzani U. Piza, Italy

  • How to breed the jenny
  • How to collect semen from a jack
  • Common complications in donkey reproduction

Charlie Scoggin Rood and Riddle Equine Hospital, Kentucky, USA

    Topics will be announced soon

Camilla Scott Rossdales Veterinary Surgeons, Newmarket, UK

  • Review on endometritis

Jutta Sielhorst ReproTraining, Germany

  • Ultrasound guided puncture of twin pregnancy: a retrospective report

Tom Stout U. Utrecht, The Netherlands

  • Managing recipient mares to optimize results in an equine ART program.

Other topics – Speaker yet to be announced

  • Treatment of anestrus in GnRH vaccinated mares and stallions,
  • The perfect estrus cycle
  • Stimulation of multiple ovulations
The list of topics and speakers is a preliminary list of confirmed speakers. Lectures and speakers might be added, changed or removed in function of the speaker's availability at the time of the meeting.

Timetable

Time Thursday - February 10, 2022
7:45 - 8:30 Registration
8:30 - 10:30 Session 1 (2h)
10:30 - 11:15 Coffee Break – Commercial Exhibits (45 min)
11:15 - 13:00 Session 2 (1h45min)
13:00 - 14:30 LUNCH (1h30min)
14:30 - 16:00 Session 3 (1h30min)
16:00 - 16:20 Coffee Break (20 min)
16:20 - 17:30 Session 4: (1h10min)
17:40 - 21:00 RECEPTION with “Belgian” Walking Buffet
Time Friday - February 11, 2022
8:30 - 10:30 Session 5 (2h)
10:20 - 10:55 Coffee Break (35 min)
11:00 - 13:00 Session 6 (2h)
13:00 - 14:15 LUNCH (1h15min)
14:15 - 15:15 Session 7 (45 min)
15:00 - 15:15 Coffee Break (15 min)
15:15 - 17:00 Session 8 (1h45min)
  The End

Our sponsors


Our partners

IVIS
VSGp
ISER XIII
Ghent University
Faculty of Veterinary Medicine - UGent